Lehet gömbölyű, hosszúkás, sőt újabban kocka alakú is. Van, aki azért szereti, mert hűtve kitűnő szomjoltó, és van, aki egyszerűen az ízéért kedveli, míg mások azért, mert kalóriaszegény, mégis laktat. De vajon mitől egészséges, meddig jó fogyasztani, hogyan tároljuk, és egyáltalán hogyan ismerjük fel az érett, jó ízű görögdinnyét?
A görögdinnye a tökfélék családjába tartozik az uborkával, cukkinivel és tökkel együtt – habár édes íze miatt sokan gyümölcsnek tartják. Egylaki, földön kúszó szárú növény. Szárai vékonyak, barázdásak és szögletesek, akár 1,5–5 méter hosszúak is lehetnek. Melegigényes, fagyérzékeny növény, az árnyékot és a félárnyékot rosszul tűri. Rendkívül erős, fejlett gyökérrendszere van, az 1–3 méter hosszú gyökerek addig kúsznak a föld alatt, ameddig vizet nem találnak.
Az étkezési célra termesztett dinnyének több mint ötszáz fajtája ismeretes. A héja lehet zöld – egyszínű vagy csíkos –, de létezik fekete héjú is, amely a világ legdrágább dinnyefajtája. Alakja szerint lehet gömbölyű, hosszúkás és kocka formájú. Az utóbbit egyébként japán kutatók kísérletezték ki, hogy a dinnyék ne guruljanak el, s kisebb helyen elférjenek. A görögdinnye húsa általában piros, azonban egyre nagyobb teret hódít a sárga bélű fajta is.
Magyarországon a kedvező éghajlati adottságok miatt az egész országban termesztik a görögdinnyét. A legfőbb termőtájak közé tartozik Békés, Heves, Szabolcs, Baranya megye és a Jászság. Az ízletes hazai görögdinnye csak július elején jelenik meg a piacokon. A májusban beszerezhető dinnye még külföldről származik. A görögdinnye eredetét tekintve valószínűleg Afrikából került hozzánk. A 9. században Indiába, míg a 10. században Kínába jutott el, s a 13. században megjelent Dél-Európában is.
A görögdinnye 100 grammja 29 kalóriát, 6,5 gramm szénhidrátot tartalmaz, amely gyorsan felszívódó gyümölcscukor és szőlőcukor. Vitaminok és ásványi anyagok tekintetében kiemelendő, hogy 40 μg B1-vitamint, 20 μg B2-vitamint, 0,70 mg pantoténsavat, 2,2 μg folsavat, 4,9 mg nátriumot, 147 mg káliumot és 15 mg magnéziumot tartalmaz. A 91,5 százalékos víztartalmának köszönhetően kiváló szomjoltó a nyári melegben, ezenkívül a teltségérzetet növelő hatása miatt jól beilleszthető a fogyókúrába is.
A gyümölcshús piros színét a karotinoidoknak, különösen a likopinnak köszönheti. A likopin számos szív- és érrendszeri, valamint daganatos betegség megelőzésében játszik fontos szerepet. A gyümölcsben levő bőséges mennyiségű víz hozzájárul a vese „átmosásához”, valamint a székrekedés megszüntetéséhez. Mivel könnyen emészthető, jól felszívódó tápanyagokat tartalmazó gyümölcs, lábadozó betegeknek is ajánlott.
Az allergiásoknak (parlagfűre) viszont nem ajánlott a fogyasztása a gyakran fellépő keresztallergia miatt. A cukorbetegek a görögdinnye szénhidráttartalmának beszámításával kis mennyiségben fogyaszthatják.
Vásárláskor, kiválasztáskor kopogtatással ellenőrizzük a dinnye érettségét. Az érett dinnye hangja tompán kongó, valamint a kacsrész száraz. A görögdinnye behűtve a legfinomabb, lehetőleg 10–13 Celsius-fokon tároljuk. Leg-ideálisabb a párás pincében tartani, de ha erre nincs lehetőségünk, a hűtőszekrényben semmiképpen ne kerüljön a mélyhűtő közelébe, ahol 7 Celsius-foknál jobban lehűlhet, mert a gyümölcshúsa és az íze is károsodhat. A félbevágott dinnyét, illetve a dinnyeszeleteket mindig fedjük le átlátszó fóliával, hogy ne vegye át más étel illatát. A megkezdett dinnyét egy-két nap alatt fogyasszuk el. Bár önmagában is kitűnő, vagy kevés fahéjjal megszórva, de készülhet belőle például: leves, bólé, fagylalt, koktél, torta, fetás gyümölcssaláta. (A szerző dietetikus)
[box type="success" align="alignleft" ]Töltött görögdinnye
Hozzávalók: kb. 4 kg-os görögdinnye, 1 kisebb sárgadinnye, 1 kg szőlő, 50 dkg őszibarack, citromlé, 10-15 dkg porcukor Elkészítés: a görögdinnyét megfelezzük, húsát gombócokban kivájjuk, a magjait eltávolítjuk. 1 kisebb sárgadinnye belét kis kockákra vágjuk. A szőlőt megmossuk, leszemezzük, az őszibarackot meghámozzuk, kimagozzuk, és a húsát kockákra vágjuk. A gyümölcsöket elvegyítjük, megszórjuk ízlés szerint porcukorral, meglocsoljuk citromlével, és visszatöltjük a görögdinnye héjába. Az egészet fóliába csomagolva fogyasztásig a hűtőbe rakjuk. Mutatósabb, ha a dinnyehéjat még a töltés előtt cakkosra vágjuk. (Forrás: mindmegette.hu)[/box]