Kiskunhalas hírei, Halasi hírek

Halas Info

Az irgalmasság ünnepe

2015. április 11. - Halas Info

A húsvétot követő vasárnapon a katolikus liturgia Isten irgalmasságát ünnepli. Ezt az ünnepet II. János Pál pápa vezette be tizenöt évvel ezelőtt. De vajon mit is jelent az irgalmasság kifejezés?

A szótár szerint az irgalmasság nem más, mint elnéző magatartás egy ellenséggel szemben, vagy más értelmezés szerint együttérzés, ami az egyik legfontosabb isteni (és emberi) tulajdonság. Az elmúlt héten ünnepeltük a húsvétot, amiben megnyilvánult Isten együttérzése: egy ártatlan ember, Jézus szenvedett, meghalt és feltámadt minden emberért kétezer évvel ezelőtt.

A Bibliában az irgalmasság helyén a héber heszed szó áll, ami szeretetet, jóindulatot, kedvezést, hűséget jelent. Ez a szó egy szövetség megkötését is magába foglalja. A szövetség azt jelenti, hogy minimum két ember (vagy Isten és egy ember) kölcsönösen leteszi egymásért az életét és szerződést köt egymással. Minden szerződés tartalmaz jogokat és kötelezettségeket a felek között, valamint nem lehet a megállapodást felrúgni következmények nélkül. Isten már igen korán, az első emberpárral is szövetséget kötött, de az ember bukása miatt ez a szerződés felbontásra került.

A szövetséget nem az Isten helyezte hatályon kívülre, hanem az ember. Ennek ellenére Isten mindent megtett (és megtesz most is) hogy az emberrel helyreálljon a kapcsolata. Erre igazából senki és semmi sem kötelezheti Őt, de az Isten egyik legfőbb tulajdonsága az irgalmasság, amiről fentebb már megállapítottuk, hogy szeretetet, hűséget, vagy kedvezést jelent. Isten együttérzését mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az emberrel időről időre szövetséget kötött: Ádámmal, Noéval, Ábrahámmal, Mózessel és a zsidósággal, Dáviddal, valamint Jézuson keresztül minden emberrel. Ezeknek a megállapodásoknak nem az ember volt a kezdeményezője, hanem az Isten.

Jól látszik tehát, hogy az irgalmasság jóval több mint amennyit a magyar szó jelent: elválaszthatatlan egy szerződéses viszony vállalásától. Két ember között a legismertebb szerződéses forma a házasság, amiben a felek elkötelezik magukat arra, hogy minden körülmények között kitartanak egymás mellett. Az irgalmasság tehát egy eltéphetetlen köteléket jelent két (vagy több) személy között.

Papp Zsolt teológus

A bejegyzés trackback címe:

https://halasinfo.blog.hu/api/trackback/id/tr758294478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása