Kiskunhalas hírei, Halasi hírek

Halas Info

Kezdődik a gombaszezon!

2015. április 03. - Halas Info

Az esős, viszonylag enyhe időjárásnak köszönhetően egyre több a gomba Halas közelében. Adunk tippet a kereséshez és megadjuk egy gombavizsgáló számát is.

Az első, már térségünk is szedhető gomba a kucsmagomba. Elsősorban nyárfákkal teli erdőkben érdemes keresni, ilyen például a Sóstó környéke, vagy a Felsőszállási erdőség az Olajosok útja közelében. Ez a fajta viszonylag jól felismerhető.

Ezt a fűszeres illatú, finom ízű gombát, a tisztítás és előfőzés után, akár egészben megtöltve, darabolva, vagy szeletelve, vajon pároljuk, sültekhez, levesekhez, mártásokhoz használhatjuk. Szárítva, majd porrá őrölve tartósítják, és levesek, szószok, húsok fűszerezésére használják.

Vigyázni kell arra, hogy ne tévesszük össze a mérgező redős, vörösbarna, ill. nagy papsapkagombával (Gyromitra esculenta, Gyromitra fastigiata, Gyromitra gigas), amely hasonló színű, méretű és megjelenésű, ráadásul a kucsmagombákkal egy időben (bár főleg savanyú talajú fenyvesekben) terem, de belül általában többüregű süvegét agytekervényekre emlékeztető, szabálytalanul gyűrött redők alkotják, nem pedig méhsejt-szerűen válaszfalakkal elválasztott bemélyedések.

[caption id="attachment_63502" align="aligncenter" width="500"]homoki-papsapka.jpg Homoki papsapkagomba - Kép: eszak.hu[/caption]

Rövidesen megjelenik majd a nálunk nyúlfülűként ismert homoki papsapka is amelynek fogyasztása nem ajánlott, bár hazánk egyes területein, a Duna-Tisza közén fogyasztják.

A homoki papsapkagomba helvellinsavat tartalmaz, amely veszélyes méreg. A szervezetünkbe jutva hasonló tüneteket vált ki, mint a gyilkos galóca. Ez a vegyület nagyon érzékeny a hőre, 60-70 C fokon már elbomlik, és teljesen elveszti ártalmas hatását. Ezen a tapasztalaton is alapul az a szokás, hogy a gombákat felhasználás előtt leforrázzák, vagy elkészítésük során 20-30 percig főzik, sütik. Valóban a papsapkagombákhoz tartozó fajok és még néhány kalaposgomba méregtelenítésére ez bevált és elterjedt módszer. Vigyázni kell viszont az elkészítésével, hiszen a nem kellő forrázás és főzés miatt maradhat bennük méreganyag. Sok gombakedvelőt szállítottak már gyilkos galóca típusú mérgezésekkel kórházba, holott közülük sokan valójában a papsapkagombák mérgeitől szenvedtek!
Aki bizonytalan abban, hogy ehető gombát szedett-e, az hívja a következő telefonszámot, amelyen egy képzett szakembertől kérhet tanácsot.

Halasi gombaszakértő: 20/241-6744

A bejegyzés trackback címe:

https://halasinfo.blog.hu/api/trackback/id/tr828294404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása