Az esős, viszonylag enyhe időjárásnak köszönhetően egyre több a gomba Halas közelében. Adunk tippet a kereséshez és megadjuk egy gombavizsgáló számát is.
Az első, már térségünk is szedhető gomba a kucsmagomba. Elsősorban nyárfákkal teli erdőkben érdemes keresni, ilyen például a Sóstó környéke, vagy a Felsőszállási erdőség az Olajosok útja közelében. Ez a fajta viszonylag jól felismerhető.
Ezt a fűszeres illatú, finom ízű gombát, a tisztítás és előfőzés után, akár egészben megtöltve, darabolva, vagy szeletelve, vajon pároljuk, sültekhez, levesekhez, mártásokhoz használhatjuk. Szárítva, majd porrá őrölve tartósítják, és levesek, szószok, húsok fűszerezésére használják.
Vigyázni kell arra, hogy ne tévesszük össze a mérgező redős, vörösbarna, ill. nagy papsapkagombával (Gyromitra esculenta, Gyromitra fastigiata, Gyromitra gigas), amely hasonló színű, méretű és megjelenésű, ráadásul a kucsmagombákkal egy időben (bár főleg savanyú talajú fenyvesekben) terem, de belül általában többüregű süvegét agytekervényekre emlékeztető, szabálytalanul gyűrött redők alkotják, nem pedig méhsejt-szerűen válaszfalakkal elválasztott bemélyedések.
[caption id="attachment_63502" align="aligncenter" width="500"] Homoki papsapkagomba - Kép: eszak.hu[/caption]
Rövidesen megjelenik majd a nálunk nyúlfülűként ismert homoki papsapka is amelynek fogyasztása nem ajánlott, bár hazánk egyes területein, a Duna-Tisza közén fogyasztják.
Halasi gombaszakértő: 20/241-6744